quote persoonlijke ontwikkeling
Transformatie

Dit verhaal gaat over een vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was. Soms hebben we meer macht en kwaliteiten dan we bereid zijn in te zien. En dat we energie verspillen door te vechten. We proberen iemand te zijn die we niet langer zijn.

Een tijdje geleden werd er een kleine rups geboren. Met enige moeite kroop hij over de grond van de ene plaats naar de andere. Tot hij op een dag, moe van het kruipen, besloot om een boom te beklimmen.

De rups klom omhoog, maar toen gleed hij uit en viel. Maar hij bleef proberen en stap voor stap, beetje bij beetje slaagde hij erin om omhoog te klimmen.

Hij bereikte een tak en zo hoog in de boom was het uitzicht prachtig. Van daaruit ademde de rups rustig uit.

Hij zat daar, waar hij de wereld om hem heen observeerde.

De rups viel in slaap, voelde een grote rust. Hij sliep en sliep, waardoor er een cocon om hem heen groeide, een schil die hem lang genoeg zou beschermen om een andere gedaante te worden.

Toen hij wakker werd, voelde hij zich gevangen in een zwaar omhulsel. Hij kon niet bewegen en probeerde zichzelf te bevrijden van de cocon. Dat ging niet makkelijk en de worsteling met de schil zorgde uiteindelijk voor een opening.

Op zijn rug voelde hij iets vreemds. Met moeite bewoog hij en brak de cocon.

De rups was niet langer een rups, maar een blauwe vlinder. De rups was echter al zo lang rups dat hij zich niet realiseerde dat hij geen rups meer was.

De blauwe vlinder kroop uit de boom met zijn poten, ook al had hij nu vleugels. Hij droeg het gewicht van die grote blauwe vleugels, een gewicht dat hem kracht kostte.

Het gewicht van de vleugels

De vlinder die zichzelf nog steeds als rups zag, begreep niet waarom zijn leven zo moeilijk was geworden. Moe van het dragen van het gewicht van zijn vleugels, besloot hij om terug te keren naar de tak waar hij was getransformeerd. Dit keer was het echter onmogelijk om de boom te beklimmen.

Door een windvlaag of een andere kleine onverwachte gebeurtenis viel hij naar beneden. De vlinder die dacht dat hij nog een rups was stond stil en keek naar die tak die zo ver weg leek. Toen begon hij wanhopig te huilen. Hij kwam niet meer vooruit.

Hulp van buiten

Na het horen van zijn gehuil, kwam er een mooie, wijze witte vlinder naar hem toe. De witte vlinder ging op een bloem zitten en keek even naar de blauwe vlinder zonder iets te zeggen. Toen de blauwe vlinder stopte met huilen, zei de witte vlinder:

“Wat is er gebeurd?”
“Ik kan de boom niet beklimmen. Eerst was het moeilijk, maar kon ik het wel”, zei de blauwe vlinder.
En de witte vlinder zei, “Maar als je die boom niet kunt beklimmen … misschien zijn er andere manieren. Bijvoorbeeld naar de tak vliegen.”

De blauwe vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was, keek vreemd naar de witte vlinder en keek vervolgens naar zichzelf en zijn grote, zware vleugels. Net als op de dag dat hij uit zijn cocon kwam, bewoog hij ze en opende ze.

Ze waren zo groot en mooi, een kleur blauw zo intens dat de getransformeerde rups er bang van werd en ze snel weer sloot.

“Je overbelast je poten door je vleugels niet te gebruiken,” zei de witte vlinder, die opsteeg terwijl hij zijn wijze vleugels opende en met elegantie wegvloog.

De blauwe vlinder bewoog zich met zijn poten zoals altijd, in de overtuiging een rups te zijn en als rups te blijven leven. Maar zijn vleugels lieten hem niet toe om zich met zoveel behendigheid over de grond te bewegen.

Zelfacceptatie

De blauwe vlinder zat daar, keek naar de bewegingen van de witte vlinder en dacht na. Ineens begreep hij dat hij geen rups meer was. En dat zijn zware vleugels misschien wel heel handig waren.

De blauwe vlinder opende zijn vleugels, sloot zijn ogen en voelde de wind strelen. Hij voelde dat die vleugels van hem waren en accepteerde dat hij niet langer een rups was. Het leven als rups was voorbij. Dat was de reden dat het niet meer goed lukt om over de grond te kruipen.

Daarna opende hij zijn vleugels verder en verder, steeds meer vlinder en minder rups. Hij observeerde zijn vleugels en voelde. Hij was een beetje bang, opgetogen en nieuwsgierig. Het voelde vreemd en anders. Al gauw realiseerde hij zich dat hij vloog. Hij kon naar de tak vliegen. Zijn techniek van vliegen was nog wel pril maar dat gaf niks.

De angst om te vliegen had hem belet om te accepteren wie hij was geworden.

Dit verhaal van transformatie is het verhaal van een vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was. Het is het verhaal van een prachtige blauwe vlinder, met sterke vleugels, die in staat is om tegen de stroom in te vliegen, midden in stormen en krachtige winden.

vlinderposter portfolio

De les van de transformatie van de blauwe vlinder

De transformatie van rups tot vlinder is een van de meest gebruikte metaforen om over veerkracht te praten. Vlinders zijn een symbool van transformatie en tegelijkertijd een symbool van kwetsbaarheid en pracht. Daarom is een vlinder een natuurlijke hoofdrolspeler van een transformatieverhaal.

Dit verhaal van transformatie herinnert ons eraan dat we leven in een veranderende, dynamische wereld van constante evolutie en dat wij daar deel van uitmaken. Maar soms, hoewel we getransformeerd zijn en de kracht hebben om te veranderen, accepteren we het niet, om welke reden dan ook: misschien uit angst of schaamte.

“Het is onmogelijk om altijd dezelfde persoon te zijn, omdat we leven.”

-Eloy Moreno-

Het duurde enige tijd om te accepteren en te ontdekken waar de vleugels voor waren en hoe hij vanaf dat moment kon leven. Daarvoor was hulp nodig. Soms zien anderen onze sterke punten duidelijker dan wij zelf.

Meer

Symboliek van de vlinder 1

Transformatie Dit verhaal gaat over een vlinder die dacht dat hij nog steeds een rups was. Soms hebben we meer macht en kwaliteiten

Is vechten het antwoord?

Songs met het thema 'vechten' Een tijdje geleden zat ik op youtube naar oude liedjes te luisteren. O.a: Something inside so strong (Labi

Meer Berichten Laden
2021-02-12T22:21:17+01:00februari 5th, 2020|Categorieën: Persoonlijke groei|Tags: , , , , , , |

COLLECTIES

Artprint thema’s

Inspiratie haalt Daan uit het boeddhisme, filosofie en persoonlijke groei.

De eerste ARTPRINTS voor het interieur zijn in 2017 ontworpen. Hieronder kun je een beschrijving lezen per onderwerp.

‘Wabi sabi’

Wabi sabi heeft niks te maken met een duur interieur. Een interieur verpakt in een “alles klopt plaatje”. Wel gaat het over het oude kastje van oma, het persoonlijke kunstwerk aan de muur en een verweerde bloempot. Het is het verlangen naar bescheidenheid. Én het omarmen van imperfecties en de schoonheid erin ontdekken. Een eenvoudig leven, minimalisme en het besef dat de tijd voorbij gaat. Dit zijn fotoprints.

‘Silence’

Als je stil bent, merk je meer op. Zitten, ademhalen en in het moment zijn.

Deze prints kunnen bijvoorbeeld ook het interieur van een meditatieruimte verrijken. Dit zijn prints met quotes of mixed media.

‘Grow’

Deze prints gaan over geboren worden, transformatie en belangrijke waarden en eigenschappen. Hier gebruikt ze vaak dieren en aquarel voor. Eerst schildert ze het ontwerp, om ze in te scannen en te bewerken in photoshop of illustrator.