Wanneer ben je succesvol?

De korte verhalen hieronder, doen mij denken aan vrijheid. Soms voel ik mij gevangen en probeer ik de invloeden die dit veroorzaken, te achterhalen. Waar gaat het volgens mij over?

  • Wat je denkt, is niet altijd waar, maar kan je wel sterk beïnvloeden.
  • Zelfbeeld en de invloed daarop door bepaalde ervaringen.
  • De vrijheid tegenover onvrijheid. Om te denken en te doen wat je zelf wilt. En het intens proberen (zoveel mogelijk) rekening te houden met anderen.

The ratrace

The ratrace

Het fascineert mij al jaren wat mensen regelmatig doen om zich succesvol en gelukkig te voelen. Vaak gebruiken mensen hier signalen van rijkdom, macht, of roem voor.

  • Rijkdom (bv. welk merk auto heeft iemand)
  • Macht (bv. wat is je positie binnen een bedrijf)
  • Roem (bv. het aantal volgers op social media)

Er zitten zeker voordelen aan een hogere status of meer geld. Daardoor lijkt het plezierig (en de moeite waard) om na te streven.

Paradoxaal haalt het nastreven van deze zaken juist het geluksniveau omlaag. Als je probeert na te streven wat in deze maatschappij meestal als succesvol aangemerkt staat, zonder bewust te zijn waar je echt gelukkig van wordt dan zit daar een risico aan. Je went snel aan een nieuwe luxe auto, een hogere functie of een groter huis. En meestal moet vervolgens het volgende doel of resultaat alweer ‘bereikt’ worden.

En als we (ook nog) ons zelfrespect gaan verbinden aan ‘wat de meest gangbare definitie van succes in de maatschappij is’ dan blijven we eindeloos ronddraaien in ‘the ratrace’.

Avicci: true stories

Een tijd geleden zag ik een documentaire op netflix: Avicii: true stories. Het ging over Tim Bergling.

Hij is beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii. Het pseudoniem Avicii is gebaseerd op Avīci, het laagste niveau in de boeddhistische hel.

Introvert

De Zweedse Dj begint als jongen met het produceren van muziek. Hij heeft talent, plezier in wat hij doet en na een tijd komt het bekende succes. Zijn manager ziet vooral het geld dat aan Avicii te verdienen is. Tim geeft na verloop van tijd optredens over de hele wereld maar beleeft er geen plezier aan. Gaandeweg komt hij erachter dat hij een introvert persoon is. Zijn werk past niet bij hem.

Luisteren naar jezelf

Vervolgens zie je fragmenten van een stressvol leven: optredens, opdringerige fans en vliegen naar allerlei steden. Tim lijkt ontspannen maar in de docu komt naar voren dat hij zichzelf dwingt te doen wat een artiest in zijn ogen ‘hoort te doen’. Naarmate de onvrede toeneemt gaat hij meer alcohol drinken. Dit helpt hem om de angstaanvallen (die hij steeds meer ervaart) te onderdrukken.

Omdat dit na een tijd ten koste gaat van zijn gezondheid, besluit hij te stoppen met touren.

De omgeving

Zijn vrienden en management dringen erop aan dat hij zich bewust moet zijn van het geld dat het hem gaat kosten door te stoppen.  Ze overtuigen hem door te zeggen dat hij al honderden optredens gedaan heeft. Dus waarom zal het nu niet lukken? Gewoon doorzetten!

Op dat stuk in de documentaire heb ik echt serieus met hem te doen. Het enige dat hij nodig heeft, is iemand die écht luistert en hem steunt en stimuleert in zijn eigen beslissing.

Zijn omgeving heeft zoveel invloed op hem dat hij toch doorgaat. En de paniek aanvallen komen steeds vaker.

Verwarring, chaos.

En dan zie je dat hij (weer)  klaar staat om op te treden in het verre Japan: gillende mensen, lichten en mensen om hem heen die iets van hem willen.

Hij pakt de microfoon en volledig in zijn rol als succesvol artiest zegt hij; ’ik ben zo blij dat ik hier ben’.

Eind

Aan het einde van de documentaire is hij eindelijk gestopt met het publiekelijke optreden. ‘Gelukkig maar’ dacht ik.

Kort na het schrijven van dit verhaal kwam op het nieuws dat hij was overleden. 

More…

Creatief met retro prints

Creatief met retro prints Creatief herinneringen vastleggen In deze blogpost een creatief project (in samenwerking met Fotofabriek). Ik heb hier voor het eerst

Favoriete film 2020 (netflix)

Favoriete film 2020 (netflix) A Star is Born Hoe het merk 'lady Gaga' haar songs aan de man brengt, vind ik geweldig. Een

Meer Berichten Laden
2020-02-02T09:36:12+01:00april 23rd, 2018|Categorieën: Geluk en werk|Tags: , , |

COLLECTIES

Artprint thema’s

Het boeddhisme, filosofie en persoonlijke ontwikkeling als mens inspireert Daan.

De eerste ARTPRINTS voor het interieur zijn in 2017 ontworpen.

‘Wabi sabi’

Wabi sabi heeft niks te maken met een duur interieur. Een interieur verpakt in een “alles klopt plaatje”. Wel gaat het over het oude kastje van oma, het persoonlijke kunstwerk aan de muur en een verweerde bloempot. Het is het verlangen naar bescheidenheid. Én het omarmen van imperfecties en de schoonheid erin ontdekken. Een eenvoudig leven, minimalisme en het besef dat de tijd voorbij gaat. Dit zijn fotoprints.

‘Silence’

Als je stil bent, merk je meer op. Zitten, ademhalen en in het moment zijn.

Deze prints kunnen bijvoorbeeld ook het interieur van een meditatieruimte verrijken. Dit zijn prints met quotes of mixed media.

‘Grow’

Deze prints gaan over geboren worden, transformatie en belangrijke waarden en eigenschappen. Hier gebruikt ze vaak dieren en aquarel voor. Eerst schildert ze het ontwerp, om ze in te scannen en te bewerken in photoshop of illustrator.