Vrij om te kiezen?

Onderstaande teksten: ‘the ratrace’ en de ‘Aviccii: true stories’ doen mij denken aan vrijheid. Soms voel ik mij gevangen en probeer ik de invloeden die dit veroorzaken, te achterhalen. Waar gaat het volgens mij over?

  • Wat je denkt, is niet altijd waar, maar kan je wel sterk beïnvloeden.
  • Zelfbeeld en de invloed van beperkende ervaringen.
  • De vrijheid tegenover onvrijheid om te denken, te doen, wat je wil. Rekening houden met anderen.

The ratrace

The ratrace

Het fascineert mij al jaren wat mensen regelmatig doen om zich succesvol en gelukkig te voelen. Vaak gebruiken mensen hier signalen van rijkdom, macht, of roem voor.

  • Rijkdom (bv. welk merk auto heeft iemand)
  • Macht (bv. wat is je positie binnen een bedrijf)
  • Roem (bv. het aantal volgers op social media)

Er zitten zeker voordelen aan een hogere status of meer geld. Daardoor lijkt het plezierig (en de moeite waard) om na te streven.

Paradoxaal haalt het nastreven van deze zaken juist het geluksniveau omlaag. Als je probeert na te streven wat in deze maatschappij meestal als succesvol aangemerkt staat, zonder bewust te zijn waar je echt gelukkig van wordt dan zit daar een risico aan. Je went snel aan een nieuwe luxe auto, een hogere functie of een groter huis. En meestal moet vervolgens het volgende doel of resultaat alweer ‘bereikt’ worden.

En als we (ook nog) ons zelfrespect gaan verbinden aan ‘wat de meest gangbare definitie van succes in de maatschappij is’ dan blijven we eindeloos ronddraaien in ‘the ratrace’.

Avicci: true stories

Een tijd geleden zag ik een documentaire op netflix: Avicii: true stories. Het ging over Tim Bergling.

Hij is beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii. Het pseudoniem Avicii is gebaseerd op Avīci, het laagste niveau in de boeddhistische hel.

Introvert

De Zweedse Dj begint als jongen met het produceren van muziek. Hij heeft talent, plezier in wat hij doet en na een tijd komt het bekende succes. Zijn manager ziet vooral het geld dat aan Avicii te verdienen is. Tim geeft na verloop van tijd optredens over de hele wereld maar beleeft er geen plezier aan. Gaandeweg komt hij erachter dat hij een introvert persoon is. Zijn werk past niet bij hem.

Luisteren naar jezelf

Vervolgens zie je fragmenten van een stressvol leven: optredens, opdringerige fans en vliegen naar allerlei steden. Tim lijkt ontspannen maar in de docu komt naar voren dat hij zichzelf dwingt te doen wat een artiest in zijn ogen ‘hoort te doen’. Naarmate de onvrede toeneemt gaat hij meer alcohol drinken. Dit helpt hem om de angstaanvallen (die hij steeds meer ervaart) te onderdrukken.

Omdat dit na een tijd ten koste gaat van zijn gezondheid, besluit hij te stoppen met touren.

De omgeving

Zijn vrienden en management dringen erop aan dat hij zich bewust moet zijn van het geld dat het hem gaat kosten door te stoppen.  Ze overtuigen hem door te zeggen dat hij al honderden optredens gedaan heeft. Dus waarom zal het nu niet lukken? Gewoon doorzetten!

Op dat stuk in de documentaire heb ik echt serieus met hem te doen. Het enige dat hij nodig heeft, is iemand die écht luistert en hem steunt en stimuleert in zijn eigen beslissing.

Zijn omgeving heeft zoveel invloed op hem dat hij toch doorgaat. En de paniek aanvallen komen steeds vaker.

Verwarring, chaos.

En dan zie je dat hij (weer)  klaar staat om op te treden in het verre Japan: gillende mensen, lichten en mensen om hem heen die iets van hem willen.

Hij pakt de microfoon en volledig in zijn rol als succesvol artiest zegt hij; ’ik ben zo blij dat ik hier ben’.

Eind

Aan het einde van de documentaire is hij eindelijk gestopt met het publiekelijke optreden. ‘Gelukkig maar’ dacht ik.

Kort na het schrijven van dit verhaal kwam op het nieuws dat hij was overleden. 

More…

Is vechten het antwoord?

Songs met het thema 'vechten' Een tijdje geleden zat ik op youtube naar oude liedjes te luisteren. O.a: Something inside so strong (Labi

Op zoek naar antwoorden…

Op zoek naar antwoorden... Dit lied en de onderstaande tekst raakt mij. Vandaar dat ik er een blogpost aan waag. Wie weet inspireer

Durven leren van fouten

Durven leren van fouten In het vorige verhaal (de drie kikkers) ging het over je eigen weg volgen. Het volgende verhaal gaat erover

Load More Posts
2019-03-06T06:50:53+01:00

COLLECTIES

De inspiratie voor Daan haar ontwerpen haalt ze uit het boeddhisme, mens-zijn en de verschillende thema’s die hierin kunnen spelen. De eerste ARTPRINTS voor het interieur zijn in 2017 ontworpen. Er zijn verschillende collectie categorieën:

‘Wabi sabi’

Wabi sabi heeft niks te maken met een duur interieur. Een interieur verpakt in een “alles klopt plaatje”. Wel gaat het over het oude kastje van oma, het persoonlijke kunstwerk aan de muur en een verweerde bloempot. Het is het verlangen naar bescheidenheid. Én het omarmen van imperfecties. Een eenvoudig leven leven in het besef dat de tijd voorbij gaat. En de schoonheid zien in het onvolmaakte.

‘Silence’

Als je stil bent, merk je meer op. Hier zijn de prints uit de collectie ‘silence’ op geïnspireerd.

‘Grow’

Prints over geboren worden en de ontwikkeling van levende wezens.