Wat betekent aanzien?

Eerste verhaal

Het fascineert mij al jaren wat mensen doen om zich succesvol en gelukkig te voelen. Vaak gebruiken mensen signalen van rijkdom, macht, of roem als maatstaf.

Rijkdom (welk merk auto heeft iemand)

Macht (wat is je positie binnen een bedrijf)

Roem (volgers op social media)

Er zijn genoeg mensen met een ‘hogere status’ die meer keuze vrijheid hebben. Bijvoorbeeld Joop van den Ende lijkt toch meer autonomie en controle

te hebben over zijn eigen beslissingen dan productiemedewerker Piet.

Als de superieuren van Piet er een potje van maken en de fabriek moet sluiten, kan Piet niet veel meer dan zich schikken en op zoek naar een andere baan.

Er zitten voordelen aan een hogere status en daardoor in de ogen van mensen best plezierig.

Gelukkig willen zijn

‘Doe vooral waar je gelukkig van wordt’ kan soms gekoppeld worden aan het ‘moeten zorgen voor een perfect leven’. Dit perfecte leven wordt geassocieerd met bezit, inkomen en aanzien.

Alleen het nastreven ervan, haalt paradoxaal het geluksniveau omlaag.

Nog machtiger, nog meer volgers, een goede baan,…nog meer succes…gewenning treedt snel op. En dan moet het volgende doel of resultaat alweer ‘bereikt’ worden.

Als we ons zelfrespect gaan verbinden aan ‘wat de meest gangbare definitie van succes in de maatschappij is’ dan kan dat een loop worden waar we eindeloos in kunnen ronddraaien.

Hoe leef jij en wat vind jij belangrijk?

Avicii: true stories

Tweede verhaal

Een tijd geleden heb ik een documentaire gezien: Avicii: true stories

Deze documentaire raakte mij diep omdat het de valkuilen zichtbaar maakt in het leven van een man: Tim Bergling.

Hij is beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii. Een muziekproducent en dj. Het pseudoniem Avicii is gebaseerd op Avīci, het laagste niveau in de boeddhistische hel.

Introvert vs. extrovert

Gaandeweg in de documentaire legt hij aan een vriend uit dat hij een boek heeft gelezen over Carl jung.

En dat hij erachter is gekomen dat hij een introvert persoon is. Hij geeft de voorkeur aan intuïtie boven sensatie. Let op: deze jongen produceert muziek en is hier zeer talentvol in. Hij geeft optredens over de hele wereld. Een druk leven met veel prikkels en sensatie.

Hij vertelt verder dat hij erachter is gekomen dat introverte mensen moeite hebben om over koetjes en kalfjes te praten.

Hij zegt het goed te kunnen (!) maar hij vind het eigenlijk niet leuk en haalt er geen plezier uit.

Diepe gesprekken vind hij fijner en oppervlakkig geklets is voor hem eerder een worsteling.

Bovendien heeft hij altijd het idee gehad dat hij een extrovert persoon moest zijn. Introvert gedrag was in zijn ogen minderwaardig.
Ik vond het prachtig om te zien dat hij zijn zelfreflecties deelt en er zichtbaar opgelucht over was.

Luisteren naar jezelf

Vervolgens zie je de talloze stressvolle zaken die spelen voor een optreden; opdringerige fans die iets willen, veel geluiden, lichten, een computer die niet werkt en druk overleg met mensen.

Aan Tim zelf is niks te zien. De artiest in hem dwingt zich erdoorheen met de gedachten; ’het moet maar’. Hij lacht, straalt en doet wat hij hoort te doen.

Mensen een goed gevoel geven en doen wat er van hem verwacht wordt. En hij drinkt nog maar een borrel om de angst en stresshormonen die in zijn lichaam gieren, enigszins te onderdrukken.

En dan eindelijk na jaren van dit soort stress, geeft hij aan te bedanken en te stoppen met touren.

Er staan alleen nog wel optredens geboekt. Hij voelt zich verantwoordelijk en is vatbaar voor de meningen en het beïnvloedingsgedrag van mensen om hem heen.

Het lijkt alsof niemand wil horen wat hij zegt.

Vrienden en management dringen erop aan dat hij zich bewust moet zijn van het geld dat het hem gaat kosten als hij de optredens niet doet.

En dat afzeggen het roemrijke merk Aviccii zal schaden. En bovendien hij heeft honderden optredens altijd zo goed gedaan. Dus waarom zal het nu niet lukken?

Op dat stuk in de documentaire heb ik echt serieus met hem te doen. Het enige dat hij nodig heeft, is iemand die écht luistert en hem steunt en stimuleert in zijn eigen beslissing.

Gedachten in ons brein

Want ik geloof dat welke keuze de mens ook maakt, er blijven tegenstrijdige stemmetjes in je hoofd opborrelen.

Doe ik er wel goed aan?
Overdrijf ik niet?
Wat denken anderen over mijn keuzes?
Wat gebeurd er als ik doe wat ik echt wil?

Dat is nu eenmaal het brein. Dat klept maar door. Zijn intuïtie heeft besloten maar hij leeft in een drukke wereld met……..

Woorden, woorden, woorden.

Stresshormonen en presteren

En dan krijgt hij een paniek aanval. ‘Denk er maar niet meer aan’ zegt iemand tegen hem.

Woorden.

Hij zet door.
En daar staat hij weer tijdens een optreden in het verre Japan: gillende mensen, lichten en mensen die iets van hem willen.

Hij pakt de microfoon en volledig in zijn rol als succesvol artiest zegt hij; ’ik ben zo blij dat ik hier ben’.

 

 

BewarenBewaren

2018-04-23T12:22:40+00:00

Over mijn werk

Daan gebruikt photoshop om artistieke ontwerpen te maken. Beeldbewerking gebruikt ze zodanig dat verschillende foto’s bij elkaar een herinnering oproepen. In 2017 zijn de eerste ARTPRINTS voor in het interieur ontworpen.

COLLECTIE WABI SABI

Wabi sabi heeft niks te maken met een duur interieur. Een interieur verpakt in een “alles klopt plaatje”. Wel gaat het over het oude kastje van oma, het persoonlijke kunstwerk aan de muur en die verweerde bloempot. Het is het verlangen naar bescheidenheid. Een eenvoudig leven in het besef dat de tijd voorbij gaat. Schoonheid zien in het onvolmaakte. Hier is de eerste collectie op geïnspireerd.

 

Recent Posts