Respect voor de ander en voor jezelf

De  ganzen

Dit verhaal gaat over een gans die andere ganzen toespreekt. De woorden: moedeloosheid, eenzaamheid, begrip en twijfel komen bij mij op. Waar gaat het volgens mij over?

  • Ontdekken wat belangrijk is in het leven. En dat dit voor iedereen verschillend is.
  • Voor anderen zijn andere dingen belangrijk. Dat erkennen, daar meer van willen weten en er rekening mee houden. Begrip en respect voor wat een ander belangrijk vindt.
  • De gevoelens van frustratie en moedeloosheid als je merkt dat je alleen staat te snateren.

Het verhaal

Een troep snaterende ganzen bevolken een prachtig landgoed. Iedere zevende dag lopen ze in optocht over de landerijen. Met opgepoetste verentooi paraderen ze in ganzenmars naar het hoge hek, waar de meest spraakmakende gans in schone woorden al snaterend de lof zwaait over het ganzendom. Elke keer spreekt hij erover hoe de ganzen in het verre verleden in machtige groepen over zeeën en continenten vlogen. Ook vergeet hij niet te vermelden dat er een machtige schepper was, die de ganzen hun krachtige vleugels en hun ongelofelijke oriëntatie had gegeven, waardoor de ganzen zich over de planeet konden verplaatsen.

De ganzen zijn altijd erg onder de indruk als hij spreekt. Ze buigen hun kop en drukken hun vleugels dicht tegen hun goed doorvoede lichaam, dat de aarde nog nooit verliet.

Na de toespraak waggelen ze weer uit elkaar, vol bewondering voor de welbespraakte gans. maar dat is dan ook alles.

Vliegen doen ze niet. Ze proberen het niet eens. Ze komen zelfs niet op de gedachte, want het graan is goed, het landgoed is veilig en hun leven gemakkelijk. De spraakmakende gans vraagt zich wel eens af of zijn woorden wel landen.

Bovenstaande preek raakte mij omdat het vanuit beide perspectieven zo menselijk is. En door hier over na te denken, ontstond op mijn scherm een beeld van een gans. Hij zweet geen peentjes maar hartjes.

More…

Favoriete film 2020 (netflix)

Favoriete film 2020 (netflix) A Star is Born Hoe het merk 'lady Gaga' haar songs aan de man brengt, vind ik geweldig. Een

Meer Berichten Laden
2020-09-21T17:23:55+02:00juli 9th, 2018|Categorieën: Geluk en relaties, Persoonlijke groei|Tags: , , |

COLLECTIES

Artprint thema’s

Het boeddhisme, filosofie en persoonlijke ontwikkeling als mens inspireert Daan.

De eerste ARTPRINTS voor het interieur zijn in 2017 ontworpen.

‘Wabi sabi’

Wabi sabi heeft niks te maken met een duur interieur. Een interieur verpakt in een “alles klopt plaatje”. Wel gaat het over het oude kastje van oma, het persoonlijke kunstwerk aan de muur en een verweerde bloempot. Het is het verlangen naar bescheidenheid. Én het omarmen van imperfecties en de schoonheid erin ontdekken. Een eenvoudig leven, minimalisme en het besef dat de tijd voorbij gaat. Dit zijn fotoprints.

‘Silence’

Als je stil bent, merk je meer op. Zitten, ademhalen en in het moment zijn.

Deze prints kunnen bijvoorbeeld ook het interieur van een meditatieruimte verrijken. Dit zijn prints met quotes of mixed media.

‘Grow’

Deze prints gaan over geboren worden, transformatie en belangrijke waarden en eigenschappen. Hier gebruikt ze vaak dieren en aquarel voor. Eerst schildert ze het ontwerp, om ze in te scannen en te bewerken in photoshop of illustrator.